giovanni – a burger inspired by italy

In mijn allereerste blogpost schreef ik al dat ik eigenlijk altijd wel blij word van hamburgers. Dat geldt ook voor Matthijs. We worden er zelfs zo blij van dat we vorig jaar op onze bruiloft hamburgers hebben gegeten als avondeten. En nu hebben we bedacht om een project te beginnen waarbij we eens in de zoveel tijd een burger gaan verzinnen gebaseerd op de smaken van een bepaald land. Deze eerste burger is gebaseerd op de burger die we op onze bruiloft hadden, maar deed ons met ingrediënten als aubergine, basilicum en Parmezaanse kaas ook wel denken aan Italië. Het recept heb ik al een tijd geleden bedacht en getest, maar ik was er nog niet helemaal tevreden mee. Ik had iets te veel zout in de pesto gedaan, waardoor de burger alleen maar zout smaakte. Let dus goed op dat je niet dezelfde uitschieter maakt als ik. Afgelopen zondag heb ik de burger nog eens gemaakt, het recept hier en daar nog wat aangepast, en laten testen door Matthijs. Het is best handig om zo’n voorproever in huis te hebben. Nu is de burger helemaal goedgekeurd, dus kan hij de boeken in. Eet smakelijk!

 

Giovanni - een burger geïnspireerd door Italië

Servings: 2
Total time: 60 min

Ingredients

 • 2 Italiaanse bollen
 • 1 aubergine
 • 1 courgette
 • 1 rode paprika
 • 1 tomaat
 • groene olijven

pesto

 • 30 g verse basilicum
 • 15 g Parmezaanse kaas
 • 15 g pijnboompitten
 • 250 g gehakt, half om half
 • 2 tl tijm
 • 2 tl oregano
 • ¼ tl chilivlokken

salade

 • gemengde sla
 • citroen
 • olijfolie
 • zout + peper

benodigdheden

 • grilplaat
 • vijzel

Instructions

 1. Verwarm de grilplaat.

 2. Verwarm de oven voor op 180ᵒC.

 3. Snijd de paprika in tweeën en leg de helften op een bakplaat in de oven voor ongeveer 40 minuten.

 4. Snijd dunne plakjes van de aubergine en de courgette. Ongeveer zes tot tien plakjes van beiden. Grill de plakjes tot ze mooie streepjes hebben.

 5. Meng ondertussen het gehakt met de tijm, oregano en chilivlokken. Let op dat je het gehakt niet helemaal fijn kneed. Verdeel vervolgens het mengsel in twee gelijke delen en vorm twee burgers die ongeveer net zo groot zijn als de Italiaanse bollen. Bewaar op een koele plek.

 6. Rooster de pijnboompitten in een droge pan. Pluk de basilicumblaadjes van de steeltjes en hak ze fijn. Stamp de blaadjes tot moes in een vijzel. Voeg de pijnboompitten toe en stamp ze fijn. Rasp de Parmezaanse kaas en doe dit in de vijzel. Meng met een lepel. Voeg een klein beetje citroensap en een snufje zout toe. Pas op dat je niet te veel zout toevoegt, want dat overheerst de hele burger (van ervaring leert men).

 7. Doe wat zout op de burgers en gril ze ongeveer vijf minuten aan beide kanten.

 8. Meng de sla met wat citroensap, olijfolie en zout + peper.

 9. Snijd de tomaat in dunne plakken. Halveer de olijven. En vergeet de paprika in de oven niet.

 10. Snijd de Italiaanse bollen doormidden, smeer de pesto op de onderste helft, leg er een halve paprika op, vervolgens de burger, courgette, aubergine en tomaat, en tot slot de salade en de olijven.

 11. Eet smakelijk!

In my very first blog post I already mentioned that burgers always make me happy. That equally goes for Matthijs. We even served burgers for dinner at our wedding last year. Now we decided to start a project where we are going to come up with a burger based on the flavours of a certain cuisine. This first burger is based on our wedding burger, and with ingredients like eggplant, basil and parmesan it also reminds us of Italy. It has been a while since I came up with the recipe, and tested it, but it wasn’t quite there yet. I put too much salt in the pesto, which made the burger extremely salty. So be aware of the amount of salt you put in it. Last Sunday I made the burger again, tweaked the recipe a bit, and taste tested it by Matthijs. It is really convenient to have taste tester at home. The burger has been approved, so it can be added to the archives. Enjoy!

Giovanni - a burger inspired by Italy

Servings: 2
Total time: 60 min

Ingredients

 • 2 italian hard rolls
 • 1 aubergine
 • 1 courgette
 • 1 red paprika
 • 1 tomato
 • green olives

pesto

 • 30 g fresh basil leaves
 • 15 g parmesan
 • 15 g pinenuts

burger

 • 250 g ground meat, half beef, half pork
 • 2 tsp tyme
 • 2 tsp oregano
 • ¼ tsp chili flakes

salad

 • mixed lettuce leaves
 • lemon
 • olive oil
 • salt + pepper

equipment

 • griddle
 • mortar + pestle

Instructions

 1. Preheat the griddle.

 2. Preheat the oven to 180ᵒC.

 3. Cut the paprika in half, and place them on a tray in the oven for about 40 minutes.

 4. Slice thin slices of the aubergine and courgette. About six to ten slices each. Grill them until they have nice marks.

 5. In the mean time: mix the minced meat with tyme, oregano, and chili flakes.  Don't work the meat too much. Divide in two equal parts, and form in to burgers roughly the size as the bread rolls. Keep in a cool place.

 6. Lightly toast the pinenuts in a dry pan. Pick the basil leaves and chop them roughly. Mash the basil in a mortar and pestle until it resembles a paste. Add pinenuts, and mash some more. Grate the parmesan cheese, add it into the mortar and pestle. Mix with a spoon. Add a little lemon juice, and some salt to taste. Be careful to not add too much salt for it will overpower the burger (tried and tested).

 7. Put some salt on the burgers, grill the burgers on the hot griddle for five minutes on each side.

 8. Mix lettuce with a squeeze of lemon juice, a splash of olive oil and a pinch of salt + pepper
 9. Slice the tomato. Halve the olives. And don't forget your paprika in the oven.

 10. Slice the bread rolls, smear the pesto on the bottom halve, place one halve of the paprika, add the burger, layer with courgette, aubergine and tomato slices, and top with the lettuce and olives.

 11. Enjoy!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Fields marked as * are mandatory