texmex salad (in a jar)

Knapperige tacoschelpen gevuld met gekruid gehakt, ijsbergsla, tomatenblokjes, romige crème fraîche, frisse salsa en geraspte kaas – heel veel geraspte kaas – was een van de lekkerste maaltijden die mijn moeder maakte toen ik nog thuis woonde. En toen ik eenmaal op mezelf woonde, maakte ik ditzelfde gerecht met enige regelmaat in de keuken van mijn studentenhuis. Dat was een groot succes. Het koste me geen enkele moeite om dit na te maken, want we leefden op het hoogtepunt van de pakjes-en-zakjes-tijdperk. Dus iedere keer dat ik het maakte, smaakte het precies hetzelfde. Wel zo prettig als je zin hebt in het eten van je moeder, maar tweehonderd kilometer verderop bent gaan wonen. In die tijd was ik nog niet allergisch voor ui- en knoflookpoeder, nummers een en twee smaakmakers in zo ongeveer ieder verpakt voedingsmiddel in de supermarkt. Let er voor de grap maar eens op. Ik kan tegenwoordig bijna driekwart van de supermarkt overslaan. Wel zo makkelijk.

De afgelopen jaren heb ik heel wat aangemodderd met het proberen na te maken van de kruidenmix uit het betreffende pakje voor tacovulling. Maar dat leverde een hoop smakeloze of te pittige maaltijden op. En soms zelfs iets wat in de verste verte niet leek op tacokruiden. Ik had het haast opgegeven, maar vorige week besloot ik het nog één keer te proberen (en – laten we eerlijk wezen –  als het niet gelukt was, had ik het waarschijnlijk nog 86 keer geprobeerd).  Die poging resulteerde in de kruidenmix voor dit gerecht. Het is niet te vergelijken met de kruidenmix uit het pakje, maar het lijkt er wel iets op én het is heel lekker. Dat is wat mij betreft het belangrijkste. Hoewel dit een poging was om mijn moeders tacorecept na te maken, heb ik er een salade van gemaakt. Als ik thuis ben, houd ik best van kliederig eten, maar als ik onderweg ben, vind ik dat niet zo’n succes. Dan eet ik liever met een vork. Mocht je een bakje handiger vinden dan een glazen pot, doe de avocado en de crème fraîche dan onderin. Bovenop drogen ze namelijk uit. De tortillachips kun je het best meenemen in een apart bakje. Dan blijven ze lekker knapperig. Eet smakelijk!

texmex salade (in een pot)

Servings: 3
Total time: 30 min

Ingredients

 • 300 g kipgehakt
 • 1 el tomatenpuree
 • 1 tl olijfolie
 • 2 tl gerookt paprikapoeder
 • 2 tl gemalen komijnzaad
 • 1 tl gemalen korianderzaad
 • 1/4 tl oregano
 • 1/4 tl chilivlokken
 • zout+peper
 • 150 g tomatenpassata
 • 150 g paprika
 • 150 g tomaten
 • 150 g bindsla
 • 1 avocado
 • 1 limoen
 • 100 g crème fraîche
 • 50 g oude cheddar
 • 60 g naturel tortillachips

Instructions

 1. Doe de olijfolie, kruiden en tomatenpuree in een pan, warm deze op en kook de kruiden ongeveer drie minuten uit. Roer af en toe, zodat ze niet aanbakken.

 2. Schep het kipgehakt door de kruidenpasta en bak totdat het gaar is.


 3. Snijd ondertussen de groenten klein, prak de avocado met het sap van een halve limoen en wat zout, roer het sap van de andere helft van de limoen met wat zout door de crème fraîche, en verkruimel de kaas.

 4. Voeg als het gehakt (bijna) gaar is de passata toe en warm deze een paar minuten op. Breng op smaak met zout + peper.

 5. Verdeel de salade over drie potten. Van beneden naar boven: gehakt - kaas - paprika - tomaat - avocado - crème fraîche - sla. Doe de chips in losse bakjes.

 

Crispy taco shells filled with spiced mince, iceberg lettuce, diced tomatoes, creamy crème fraiche, fresh salsa, and grated cheese – loads and loads of grated cheese – was one of the best meals my mom made when I still lived at home. And when I had moved out, I regularly made this exact same dish in the kitchen of my student flat. It was a big success. It was really easy to recreate my mother’s recipe, because we lived at the height of the packaged-food-era. So every single time I made it, the food tasted exactly the same. A comforting thought when you crave your mothers food, but live two hundred kilometres apart. In that time I wasn’t allergic to onion and garlic powder, numbers one and two flavouring ingredients in pretty much every pre-packaged food in the supermarket. Just for fun, take notice of it while grocery shopping. Nowadays I can skip about 75% of the supermarket, which makes grocery shopping fairly easy.

In the last couple of years I fiddled around trying to recreate the spice mixture from that specific packet. But that resulted in many flavourless or too spicy meals. And sometimes I ended up with something that didn’t even remotely resemble taco spices. I almost gave up, but last week I decided to give it one more try (and – let’s be honest – if it hadn’t worked out I would have tried for another 86 times). That attempt resulted in the spice mix for this recipe. It doesn’t compare to the pre-packaged spice mixture, but it does slightly resemble it and it tastes really good. And for me, that’s what it’s all about. Although this was an attempt to recreate my mother’s taco recipe, I turned it into a salad. When I’m at home I don’t mind messy food, but on the go I prefer to eat with a fork. When you find a container more convenient than a jar, put the avocado and crème fraiche at the bottom. On top they will dry out. It’s best to bring the tortilla chips in a separate container. That way they’ll stay nice and crispy. Enjoy!

 

texmex salad (in a jar)

Servings: 3
Total time: 30 min

Ingredients

 • 300 g chicken mince
 • 1 tbsp tomato paste
 • 1 tsp olive oil
 • 2 tsp smoked paprika
 • 2 tsp cumin
 • 1 tsp coriander
 • 1/4 tsp oregano
 • 1/4 tsp chili flakes
 • salt+pepper
 • 150 g tomato passata
 • 150 g bell pepper
 • 150 g tomato
 • 150 g little gem
 • 1 avocado
 • 1 lime
 • 100 g crème fraîche
 • 50 g sharp cheddar
 • 60 g tortilla chips

Instructions

 1. Put the olive oil, spices, and tomato paste in a skillet, heat it, and cook out the spice mixture for about three minutes. Stir occasionally so they don't burn.

 2. Mix the chicken mince through the spice mixture and cook until done.

 3. In the mean time dice the vegetables, mash the avocado with the juice of halve a lime and some salt, stir the juice of the other halve of the lime with some salt in the crème fraîche, and crumble the cheese.

 4. When the mince is (almost) done add in the passata and heat for a couple of minutes. Season with salt + pepper.

 5. Divide the ingredients over three jars. From bottom up: mince - cheese- bell pepper - tomato - avocado - crème fraîche - lettuce. Keep the chips in separate containers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Fields marked as * are mandatory