brownies

Een aantal weken geleden kreeg ik uit het niets een onverklaarbare trek in brownies. Dit was nogal onverwacht, want hoewel ik best van chocolade houd, ben ik geen groot fan van gebak waar chocolade in zit. De kans dat ik iets met chocolade van een menukaart kies of meeneem uit de vitrine van de bakker is bijzonder klein. En met repen gehuld in een laagje chocolade heb ik al helemaal niets. Nee, doe mij maar gewoon een stukje chocola. Of de hele reep.

Maar goed, ik zat dus ineens met een onstilbare trek in brownies. Twee weken lang heb ik mijn best gedaan om dit ongrijpbare verlangen te negeren, maar dat mocht niet baten. Uiteindelijk zat er niets anders op dan er aan toegeven. Ik ken mezelf inmiddels goed genoeg om te weten dat een ondermaatse supermarktbrownie of een middelmatige versie van een willekeurige andere plaats niet zou voldoen, dus ging ik zelf aan de slag. Vier jaar geleden heb ik een heel fijn bakboek van een Londense bakkerij meegenomen van een boekenmarkt in Buenos Aires, dus ik dacht mijn heil daar te vinden. Niets bleek minder waar. Het eindresultaat leverde na een aantal happen een acute hoofdpijn op. Na enkele tellen wikken en wegen belandde de rest van het duivelse baksel onmiddellijk in het grijze archief, dat in onze keuken geheel toevallig ook echt grijs is. Niet echt bevredigend, dus er moest en zou een betere – minder duivelse – brownie gebakken worden. Een ander recept en het stoutmoedig besluit om de hoeveelheid suiker te halveren resulteerde in deze hemelse creatie. Eet smakelijk!

brownies

Servings: 18
Prep time: 25 min
Cook time: 20 min
Total time: 200 min

Ingredients

 • 225 g boter
 • 500 g 70% chocola, fijngehakt
 • 4 eieren
 • 200 g lichte basterdsuiker
 • 100 g macadamianoten, grofgehakt
 • 75 g bloem
 • zout
 • cacaopoeder

benodigdheden

 • hittebestendige kom
 • kookpan
 • keukenmachine met garde of handmixer
 • bakvorm 33 x 23 x 5 cm
 • bakpapier
 • koelrek

Instructions

 1. Verwarm de oven voor op 170ᵒC hetelucht.

  Bekleed de bakvorm met het bakpapier.

  Vul de kookpan ongeveer voor de helft met water en breng dit aan de kook.

 2. Doe de boter en 375 gram chocolade in een hittebestendige kom en plaats deze op de pan met kokend water (maar zorg ervoor dat de kom het water niet raakt). Roer door tot de boter en chocolade helemaal gesmolten zijn. Haal de kom van de pan zodat het mengsel een beetje kan afkoelen.

 3. Klop de eieren met de suiker in ongeveer twee minuten luchtig. Roer vervolgens het gesmolten chocolademengsel erdoor en meng de macadamianoten, bloem en de rest van de stukjes chocolade en een snufje zout met het beslag.

  Doe het beslag in de bakvorm en verdeel het mengsel gelijkmatig.

 4. Bak de brownie ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven. Het is niet erg als het geheel er nog wat zacht uitziet (maar niet vloeibaar!), met het afkoelen wordt het nog wat steviger.

 5. Laat de brownie ongeveer een half uur afkoelen op het koelrek en vervolgens nog twee uur in de koelkast.

 6. Haal de brownie uit de pan, snijdt in 18 stukken en besprenkel met cacaopoeder.

A couple of weeks ago out of the blue I got an inexplicable craving for brownies. This was quite unexpected, because although I absolutely love chocolate, I’m not the biggest fan of cakes that contain chocolate. De chances that I pick something with chocolate of of a menu or take with me from the display in a bakery are immeasurably slim. And forget about bars covered in a tiny layer of chocolate. No, I’m happiest with just a piece of chocolate. Or the entire tablet.

Anyhow, here I was with this insatiable craving for brownies. Two long weeks I have tried my hardest to ignore this intangible longing, and forget about it altogether. Unfortunately to no avail. So in the end there was nothing I could do than to give in. I know myself well enough to know that a subpar supermarket brownie, or an average version from any other place just wouldn’t cut it. Therefore I decided to make one myself. Four years ago I bought a great patisserie book from a bakery in London at a book market in Buenos Aires, so I thought I would find my salvation there. Nothing could be further from the truth. Only a few bites of the final product resulted in an instant headache. After a futile few seconds of debate what was left of the devilish sweet treat found itself in the garbage can. An awfully dissatisfying outcome, so a better – less devilish – brownie just had to be baked. A different recipe, and the daring decision to decrease the amount of sugar by half culminated in this divine creation. Enjoy!

brownies

Servings: 18
Prep time: 25 min
Cook time: 20 min
Total time: 200 min

Ingredients

 • 225 g unsalted butter
 • 500 g 70% chocolate, finely chopped
 • 4 eggs
 • 200 g soft light brown sugar
 • 100 g macadamia nuts, roughly chopped
 • 75 g flour
 • salt
 • cacao powder

equipment

 • heatproof bowl
 • saucepan
 • stand mixer with whisk attachment, or handmixer
 • cake pan 33 x 23 x 5 cm
 • baking paper
 • cooling rack

Instructions

 1. Preheat the oven to 170 ᵒC fan.

  Line the cake pan with baking paper.

  Fill the saucepan about halfway with water, and bring to a simmer.

 2. Place the butter and 375 grams of the chopped dark chocolate in a heatproof bowl and set over the saucepan with simmering water (don't let the bowl touch the water). Stir until melted, then set aside to cool.

 3. Whisk the egg and sugar for two minutes until light and fluffy. Stir in the melted chocolate mixture, then add the macadamia nuts, flour, what's left of the chopped chocolate, and a pinch of salt. Stir to combine, then spread into the prepared pan.

 4. Bake for about 20 minutes (the brownie will look a little soft, but will firm on cooling.

 5. Remove from the oven, and allow to cool in pan, then chill for two hours.

 6. Remove brownie from pan, and cut into 18 pieces. Dust with cacao powder to serve.

Bewaren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Fields marked as * are mandatory