crispy skin salmon in a bowl

Het schijnt goed voor je te zijn om zo af en toe vis te eten. Ze zeggen zelfs minimaal een keer per week. Maar zoals je waarschijnlijk wel begrijpt is dat een richtlijn die ik niet haal. Best gek, want ik vind vis eigenlijk heel lekker. En ik ben ook niet bang om zelf een hele vis te ontleden. Het enige waar ik niet van houd zijn zeebeestjes met pootjes. Daar krijg ik de rillingen van. Tot groot verdriet van Matthijs, want hij houdt wel van zeebeestjes met pootjes. Gelukkig voor hem kan hij die lekker bij zijn ouders eten. Zij houden er namelijk ook van. Mijn moeder daarentegen houdt helemaal niet van vis. Vroeger bakte ze heel soms vissticks of maakte ze een salade met zalm uit blik, maar dat was het dan ook wel. Mijn vader houdt wel van vis. Soms nam hij een gerookte makreel mee, die hij snel in het winkelwagentje in de supermarkt had gelegd als mijn moeder even niet oplette. Dat vond ik helemaal niet erg. Mijn moeder wel. Maar ja, zij houdt weer van dingen waar ik niet van houdt. Ieder haar eigen smaak.

Sinds kort heb ik een nieuw voornemen: vaker vis eten. Dat gaat tot nu toe heel goed. In de eerste weken van mijn nieuwe voornemen heb ik al vier keer vis gegeten. Maar ik ben nog niet heel creatief, want drie van de vier keer at ik hetzelfde gerecht. Daarom heb ik nu  een speciale visrubriek gemaakt in mijn kookboek. Dan moet ik wel af en toe iets nieuws verzinnen, want een enkel recept ziet er wat sip uit. Ach, je moet ergens beginnen. Tot volgende week!

crispy skin salmon in a bowl

Servings: 2
Total time: 25 min

Ingredients

 • 2 stukjes zalm op de huid, ongeveer 120 g per stuk
 • 1 kleine zoete aardappel
 • 1 watermeloenradijs / red meat radijs
 • 2 handjes spinazie
 • 1 bloedsinaasappel
 • zwart sesamzaad
 • olijfolie om te bakken

marinade

 • 2 tl vloeibare honing
 • 1 el lichte sojasaus
 • 1 citroen
 • 1 mespunt (mild) chilipoeder

dressing

 • 1 tl tahin
 • 1 tl sesamolie
 • 1/2 tl rijstazijn
 • zout

Instructions

 1. Meng de ingrediënten voor de marinade in een schaaltje en leg de zalm met de huid naar boven erin.

 2. Snijd de zoete aardappel in dunne plakken en bak deze in een pan met olijfolie.

 3. Bak de zalm in een beetje olijfolie vier minuten op de huidkant en vervolgens nog twee minuten op de vleeskant. Voor een extra knapperig vel kun je het vel loshalen van het stuk vis en ook nog even bakken op de kant die aan de vis vast zat.

 4. Snijd ondertussen de radijs in flinterdunne plakken.

  Schil de bloedsinaasappel en snijd deze in plakken.

  Meng alle ingrediënten voor de dressing. Als je de dressing te dik vindt, kun je nog wat water toevoegen.

 5. Doe in twee kommetjes een handvol spinazie en verdeel de overige ingrediënten. Sprinkel tot slot een klein beetje zwart sesamzaad over het geheel.

 6. Eet smakelijk!

They say it’s good for you to eat fish once in a while. At least once a week is suggested. But, as you’d probably understand, that’s a guideline I don’t meet. Pretty remarkable, for I actually do like to eat fish. And I’m not afraid to dissect one myself. The only thing I do not appreciate are little sea bugs with tiny little legs. They give me the jitters. This is to Matthijs’ great dismay. Fortunately for him he can go eat them at his parents. They like them as well. My mother, on the other hand, doesn’t like fish at all. Sporadically she baked some fish fingers, or made a salad with salmon from a can, but that was about it. My father does like fish. Every so often he managed to sneak a smoked mackerel in the shopping cart when my mom wasn’t watching. I didn’t mind that at all. My mom did. But hey, she likes things I don’t like to eat. So each to their own.

Recently I made a new resolution: to eat fish more regularly. So far it is going well. In the first couple of weeks I have eaten fish four times. But I’m not that creative yet. Three out of four times I ate the same dish. Therefore I created a new fish chapter in my cookbook. Then I have to think of new recipes for a single recipe looks a bit sad. Well, you have to start somewhere. See you next week!

 

crispy skin salmon in a bowl

Servings: 2
Total time: 25 min

Ingredients

 • 2 pcs salmon with skin, about 120 g each
 • 1 small sweet potato
 • 1 watermelon radish / red meat radish
 • 2 hands spinach
 • 1 blood orange
 • black sesame seeds
 • olive oil to fry

marinade

 • 2 tsp runny honey
 • 1 tbsp light soy sauce
 • 1 lemon
 • 1 pinch (mild) chili powder

dressing

 • 1 tsp tahini
 • 1 tsp sesame oil
 • 1/2 tsp rice vinegar
 • salt

Instructions

 1. Mix the ingredients for the marinade in a small bowl and place the salmon skinside up in it.

 2. Slice the sweet potato, and fry in a skillet with olive oil.

 3. Fry the salmon in a little olive oil four minutes on the skin, and two minutes on the flesh. If you prefer an even crispier skin, you could remove the skin from the fish and bake it on the side that was attached.

 4. In the mean time, slice the radish in wafer-thin slices.

  Peel and slice the blood orange.

  Mix the ingredients for the dressing. If you find it too thick, you could add a little water.

 5. Take to bowls, place a handful of spinach in each, divide the remaining ingredients, and sprinkle with a little bit of black sesame seeds.

 6. Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Fields marked as * are mandatory