tomato quiche

Begin februari zag ik op Instagram een foto van een quiche met tomaten en gorgonzola. Dat idee sprak me wel aan en het leek me aardig om de deler van de foto dat te laten weten. Hij merkte op dat die quiche zeker de moeite waard was om even bij de bakkerij langs te gaan waar hij geweest was. Leuk idee, alleen wat lastig te realiseren als de afstand tussen de bank in je woonkamer en de betreffende bakkerij ongeveer 5900 kilometer is. Ik ben heus in voor een gekke actie, maar voor een quiche naar New York vliegen vind zelfs ik wat buitensporig. Zeker omdat ik prima in staat ben zelf een quiche te bakken, zij het met wisselend succes. Vooral tomatentaarten willen nog wel eens wat klef worden. Maar gelukkig kwam ik onlangs in het eerste – en volgens mij zelfs enige – kookboek dat mijn vader ooit voor zichzelf kocht een heel goed recept tegen voor quiche Lorraine én kreeg ik van mijn schoonmoeder de tip om bij een vochtige taartvulling een extra ei te gebruiken. Dus al na twee pogingen is het me gelukt om een redelijk goede tomatenquiche te maken, al zeg ik het zelf. Ik heb vanzelfsprekend gorgonzola gebruikt, maar ik denk dat de quiche ook uitstekend met andere soorten zachte kaas gemaakt kan worden. Ideaal als je niet een groot fan van gorgonzola bent of juist van iets pittiger blauwe kazen houdt. Mocht je een variatie maken, laat me vooral weten wat het resultaat was.

tomatenquiche

Servings: 6
Total time: 90 min

Ingredients

deeg

 • 150 g bloem, gezeefd
 • zout + peper
 • 75 g koude, harde boter
 • 2 druppels azijn

vulling

 • 5 eieren
 • 250 ml slagroom
 • 400 g tomaten
 • 150 g gorgonzola

benodigdheden

 • kom
 • 2 messen
 • deegroller
 • taartvorm of springvorm van 24 cm

Instructions

 1. Doe 100g bloem, zout, peper en boter in een kom en snijd de boter met twee messen tot een kruimelige massa ontstaat.* Meng twee tot drie eetlepels koud water en de azijn erdoor tot het een samenhangend geheel is.
 2. Bestrooi het aanrecht en een deegroller met de resterende bloem. Rol het deeg uit. Vouw de deeglap in drieën, draai hem een kwartslag en vouw hem nogmaals dubbel. Rol het deeg naar de vouwkant toe uit. Herhaal dit vouwen en uitrollen nog twee keer. Laat het deeg in drieën dubbelgevouwen op een koele plaats ongeveer dertig minuten rusten.**
 3. Snijd de tomaten in dikke plakken, klop de eieren los en verwarm de oven voor tot 210ᵒC hetelucht.

 4. Beboter de taartvorm. Rol het deeg uit tot een ronde lap met een middellijn van dertig centimeter.*** Bekleed de vorm met het deeg en prik gaatjes in de bodem. Smeer een dun laagje losgeklopt ei over het deeg.
 5. Meng de rest van het ei met peper + zout en de slagroom. Verdeel de plakken tomaat en de gorgonzola over de taartbodem. Schenk het eiermengsel erop. Plaats de taartvorm op de bakplaat iets onder het midden van de oven en bak de quiche veertig minuten.****

Notes

* Dit kan ook in een keukenmachine.

** Zie foto onderaan de post.

*** Dit lijkt in verhouding tot de vulling heel groot, maar het deeg krimpt nog in de oven.

**** In mijn oven moet ik de quiche halverwege een halve slag draaien zodat de taart gelijkmatig bruint en soms zelfs nog even afdekken met aluminiumfolie. Kijk dus na ongeveer twintig minuten even hoe de quiche eraan toe is.

Somewhere around the beginning of February I saw a photo of a tomato gorgonzola quiche on Instagram. I liked the idea, and I thought it would be nice to let the one who shared the picture know. He commented that the quiche was definitely worth stopping in for at the bakery. Great idea, only a bit difficult to realize if the distance between the couch in your living room and the bakery is about 5900 kilometres / 3700 miles. I’m all about crazy undertakings, but flying to New York for a quiche is even for me a bit too much. Especially since I’m perfectly capable to create a quiche myself, albeit with various degrees of success. Above all, tomato tarts have the tendency to turn out a bit soggy. Fortunately I recently came across a great recipe for quiche Lorraine in the first – and I think it might be the only – cookbook my father ever bought for himself, and my mother-in-law gave me the advice to add an extra egg when the filling is a bit wet. So it took me only two attempts to create a fairly nice tomato quiche, though I say so myself. Of course I used gorgonzola, but I think the quiche is equally delicious with other types of soft cheese. Ideal if you’re not a big fan of gorgonzola, or if you prefer a sharper blue cheese. If you make a variation on this quiche, I’d love to hear about the result.

tomato quiche

Servings: 6
Total time: 90 min

Ingredients

crust

 • 150 g flour, sifted
 • salt + pepper
 • 75 g chilled, hard butter
 • 2 drops vinegar

filling

 • 5 eggs
 • 250 ml cream, at least 30% fat
 • 400 g tomatoes
 • 150 g gorgonzola

equipment

 • bowl
 • 2 knives
 • rolling pin
 • 24 cm pie tin

Instructions

 1. Put 100g flour, salt, pepper, and butter in a bowl, and cut the butter with two knives until it becomes sort of a crumble.* Add two to three tablespoons cold water and the vinegar, and mix into a cohesive dough.
 2. Dust the kitchen counter and a rolling pin with the remaining flour. Roll out the dough. Fold the dough in three, turn a quarter turn, and fold in two. Roll out the dough towards the fold. Repeat the folding and rolling out twice more. Let the folded dough rest in a cool place for about thirty minutes.**
 3. Cut the tomato in thick slices, whisk the eggs, and preheat the oven to 210ᵒC fan.
 4. Grease the pie tin with butter. Roll out the dough into a thirty centimetre / 12 inch circle.*** Place the dough into the pie tin, and prick holes in the bottom. Thinly egg wash the crust.

 5. Combine what’s left of the egg with salt + pepper and cream. Place the tomato slices and gorgonzola on the crust. Poor the egg mixture over. Place the pie tin on a baking tray just below the centre of the oven, and bake the quiche for forty minutes.****

Notes

* You could also do this in a food processor.

** See image below.

*** This might seem way too large for the amount of filling, but the crust will shrink in the oven.

**** In my oven I have to turn the quiche halfway through the cooking time so it will brown evenly, and sometimes I even have to cover it with aluminium foil. Please check how your quiche is doing after about twenty minutes.

Bewaren

Bewaren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Fields marked as * are mandatory