oven baked falafel

Dit recept zat al een behoorlijke tijd in de pijplijn. Sinds 19 april om wat nauwkeuriger te zijn. Ik wilde al een tijd falafel eten, maar zoals gebruikelijk bij gerechten uit het Midden-Oosten kan ik het niet zomaar ergens even eten vanwege mijn beste vrienden knoflook en ui. Rond diezelfde tijd vond een nieuw kookboek haar weg naar mijn deurmat. Ik heb een boekenabonnement van Oxfam Novib waarmee niet-westerse auteurs ondersteund worden. Vier keer per jaar ontvang ik een boek; een aantal romans, de kalender en een kookboek. Ik weet niet of het puur toeval was of dat de mensen bij Oxfam helderziend zijn, maar dit keer was het een kookboek vol Perzische gerechten waaronder, drie keer raden, ook een recept voor falafel. Er moest natuurlijk wel het een en ander aangepast worden, en ik kon me geen betere tijd bedenken dan die ene avond dat ik tien mensen te eten kreeg. Verkeerd gedacht. Ik heb het recept verdriedubbeld, maar bedacht niet op tijd dat mijn keukenmachine daar wellicht een eigen mening over zou hebben. Blijkbaar was hij minder gecharmeerd van mijn briljante plan. Wees dus gewaarschuwd. Als je het recept verdrievoudigd, maak het in drie delen. Uiteindelijk is alles goed gekomen en heb ik toegezegd om het recept hier te plaatsen. Ik ben niet zo van het breken van beloften, dus bij deze. Eet smakelijk!

falafel uit de oven

Servings: 6
Prep time: 45 min
Cook time: 30 min
Total time: 75 min

Ingredients

falafel

 • 2 blikken van 400g kikkererwten
 • 30 g verse peterselie
 • 30 g verse koriander
 • 1 tl gemalen komijn
 • 1 tl gemalen koriander
 • 1/4 tl chilivlokken
 • 1/2 citroen
 • 1 tl bakpoeder
 • 2 el maiszetmeel
 • 2 el olijfolie
 • zout + peper
 • sesamzaad

paprikasaus

 • 3 puntpaprika's (liefst rood, oranje en geel)
 • tabasco
 • zout + peper

tahinsaus

 • 2 el tahin
 • 4 el water
 • zout

salade

 • je favoriete sla
 • citroensap
 • olijfolie
 • sumak

benodigdheden

 • keukenmachine
 • rasp
 • kom + vershoudfolie
 • bakplaat + bakpapier
 • bord
 • kleine ovenschaal
 • ijsschep (optioneel)
 • staafmixer

Instructions

 1. Hak de verse kruiden fijn in een keukenmachine. Voeg de kikkererwten toe en laat de machine met korte intervallen draaien tot je een vrij glad mengsel hebt. Voeg komijnpoeder, korianderpoeder, rasp en sap van de citroen, bakpoeder, maiszetmeel, olijfolie, en zout + peper toe aan het kikkererwtenmengsel en laat de machine nog even draaien tot alles gemengd is. Doe alles in een kom en dek af met folie. Laat minstens 30 minuten rusten in de koelkast.

 2. Verhit de oven tot 230ᵒC. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier.

  Strooi het sesamzaad op een bord.

  Doe de puntpaprika's in een ovenschaaltje met een beetje olijfolie. Zet deze gelijk met de falafel in de oven.

 3. Maak balletjes van het kikkererwtenmengsel. Een ijslepel is erg handig om ze allemaal even groot te krijgen. Rol ze door het sesamzaad en leg ze op de bakplaat. Duw ze een beetje aan. Bak ze ongeveer 30 minuten totdat ze stevig en knapperig zijn. Keer ze halverwege de baktijd, zodat ze gelijkmatig bakken.

 4. Roer intussen de ingrediënten voor de tahinsaus door elkaar.

  Doe de sla in een kom, voeg naar smaak wat olijfolie, citroensap en sumak toe.

  Haal de paprika's na ongeveer 25 minuten uit de oven en pureer het vruchtvlees. Doe geen moeite om de zaadjes te verwijderen. Dan verbrand je je vingers en ze worden toch fijngemalen.

 5. Serveer met platbrood of pita.

This post has been a long time coming. Since April 19, to be more precisely. I had been craving falafel for a while, but as usual with middle eastern dishes I cannot just go and eat it somewhere because of my best foodie friends onion and garlic. About that same time a new cookbook arrived at my doorstep. I have a subscription to an Oxfam Novib book program to support non-western authors. Four times a year I receive a book; several novels, the calendar, and a cookbook. I don’t know if it was a coincidence or of the people at Oxfam are clairvoyant, but I received a book full of Persian dishes including, you might have guessed it, falafel. Of course some adjustments had to be made, and what better time to try that when you have a group of ten coming over for dinner. Not exactly. I tripled the recipe, but wasn’t prepared for a complete and total food processor crash. Apparently it refuses to do its job when its filled to the brim. So don’t try to triple this recipe at home. Just make it in three batches. In the end everything worked out fine, and I promised my guests to place this recipe on here. And I’m not one to break a promise, so here you go. Enjoy!

oven baked falafel

Servings: 6
Prep time: 45 min
Cook time: 30 min
Total time: 75 min

Ingredients

falafel

 • 2 400g cans chickpeas
 • 30 g fresh parsley
 • 30 g fresh coriander
 • 1 tsp cumin powder
 • 1 tsp coriander powder
 • 1/4 tsp chili flakes
 • 1/2 lemon
 • 1 tsp baking powder
 • 2 tbsp cornstarch
 • 2 tbsp olive oil
 • salt + peper
 • sesame seeds

pepper sauce

 • 3 sweet bell peppers (red, orange, and yellow if possible)
 • tabasco
 • salt + pepper

tahini sauce

 • 2 tbsp tahini
 • 4 tbsp water
 • salt

salad

 • your favourite lettuce
 • lemon juice
 • olive oil
 • sumak

equipment

 • food processor
 • grater
 • bowl + cling film
 • baking tray + baking paper
 • plate
 • small oven dish
 • ice cream scoop
 • stick blender

Instructions

 1. Finely chop the fresh herbs in a food processor. Add chickpeas, and mix with short bursts until fairly smooth. Mix cumin, coriander, zest and juice of the lemon, baking powder, corn starch, olive oil, and salt + pepper through the chickpeas. Place the mixture in a bowl and cover with cling film. Let it rest in the fridge for at least 30 minutes.

 2. Preheat oven to 230ᵒC. Place baking paper on the baking tray.

  Sprinkle sesame seeds on a plate.

  Place the peppers in a small oven dish with some olive oil. Put in the oven at the same time as the falafel.

 3. Form balls of the chickpea mixture. An ice cream scoop is a great help in making them the same size. Roll them through the sesame seeds and place them on the baking tray. Flatten them a bit. Bake for about 30 minutes until they are firm and crunchy. Turn them halfway through cookingtime so they bake evenly.

 4. In the mean time, mix all ingredients for the tahini sauce.

  Mix the lettuce with some olive oil, lemon juice, and sumak.

  After about 25 minutes remove the peppers from the oven, and blend the flesh. Don't bother removing the seeds. It'll only burn your vingers, and you blend them anyways.

 5. Serve with flatbread or pita.

Bewaren

Bewaren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Fields marked as * are mandatory